Segítség, kapcsolatfüggő vagyok??! Két különleges tudatos önismereti program

Mi jut eszedbe arról a szóról, hogy kapcsolatfüggő? Valami rettenetesen megalázó, kapcsolatnak sem igen nevezhető viszony, ami még a vaknak is szemet szúr, hogy milyen méltatlan. Egy dolgos-szorgos, csinos és guszta, melegszívű és gondoskodó asszony a semmirekellő férje mellett, aki azon túl, hogy hetente jónéhányszor agresszívra issza magát és ilyenkor oda-odasóz a párjának, még egy mosást sem képes berakni, fogalma sincs, melyik végén kell megfogni a porszívót, de legalább hónapok óta nem dolgozik és a napi, szinte 24 órában güriző nővel tartatja el magát. Emellett általában büdös, szex helyett tévézik, hangosan böfög és fingik, társaságba kész öngyilkosság elvinni és talán még egy fokkal sem szebb az ördögnél. Vagy a rengeteget dolgozó, szuperintelligens, jómódú, kidolgozott testű és határozottan jóképű, komoly egzisztenciával rendelkező fiatalember az örökké elégedetlen, háromhetes mosatlan hajjal és a 15 éve felkúszott babahájjal enerváltan kóválygó, hisztis, állandóan savanyú és főzni sem tudó asszonyával, aki folyamatosan újabb és újabb megvásárolni- és elintéznivalókat ír össze párjának. Az ilyen sztereotípiák azonban aránylag kevesen vannak azokhoz a mindennapos helyzetekhez képest, amikor a dolog nem ilyen hangosan üvöltve nyilvánul meg, hanem diszkréten megbújik a gondosan photoshoppolt, világ és önmagunk elé kipakolt, lemenő nap aranysugaraiba burkolózó tömény undor vagy jeges közöny mögött.

És valójában pont ez az, amivel foglalkoznunk kell. A legtöbb ember, ha már életében legalább egyszer kilépett saját erőből egy nem működő kapcsolatból, azonnal meg is nyugszik, hogy neki aztán ezzel biztosan nincs dolga. Pedig ez még csak távolról sem igaz. Az igazság néha hangosan kiabál és még gesztikulál is hozzá, de van, amikor csak suttog és a szemével jelez finoman. Mindazonáltal olyankor is pontosan ugyanolyan igazság marad. Van, hogy meg kell állnod, abba kell hagynod néhány percre mindent, amivel addig foglalatoskodtál és nagyon alaposan befelé figyelned, be a szíved legmélyébe ahhoz, hogy meghalld a hangját. Mert néha annyira félünk attól, hogy ránézzünk az igazságra, hogy mindenféle önátverésre képesek vagyunk. Amikor gyakran magyarázod mások vagy akár csak magad előtt is a párod viselkedését, mindenféle gyerekkori sérüléseket, múltbeli traumákat felhozva a védelmére és közben kényelmetlenül érzed magad, akkor például érdemes ezt alaposabban megnézni. Ha benned ez tökéletesen a helyén van, akkor nincs szükség győzködésre. A tudatosság sosem győzköd.

A kapcsolatfüggés meg tud nyilvánulni csodálatosan kiszínezett álarcok mögé bújva is. Az olyan magyarázatok például, mint a “nem hagyhatom el a gyerek miatt”, “most olyan nehéz időszakon megy keresztül, nem tehetem meg vele”, “jaj, de mi lesz vele nélkülem? Képtelen önmagáról gondoskodni”, “ott a közös vagyon, a lakás, autó, lehetetlen mindent igazságosan elosztani”, meg az ehhez hasonlók, valójában senkit nem vernek át. Kapaszkodj meg, még téged sem. Mert valahol mélyen tudod, hogy ez csak kifogás. Csak ilyenkor jobb embernek szeretnénk feltüntetni magunkat és nem valljuk be, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk kilépni, mert rettegünk, hanem becsomagoljuk az “érző, önzetlen ember” csillogó csomagolópapírjába a nem-döntésünket. De közben azért arról álmodozunk, hogy bárcsak találna magának valakit, na persze, nyilván valaki nagyon gazdagot, hogy az autó meg a lakás a mienk maradjon…

Ezer és ezer arca van a kapcsolatfüggésnek, sem megnyilvánulásában, sem körülményeiben, sem tüneteiben nem húzható rá semmilyen szabály. Egyetlen dolog van, ami az összesben közös; a mögötte meghúzódó érzelem. A döntés, vagy nem-döntés hátterében álló feszítő, szorongató félelem, hogy mi lesz velem egyedül? A kérdés, amit talán nem is mersz magadnak feltenni, annyira hatalmas rettegéssel tölt el. Amikor eljutsz oda, hogy hajlandó vagy feltenni a kérdést, akkortól kezdve tudok neked segíteni, hogy együtt találjuk meg a választ. A héten ezeket a kérdéseket vesszük végig és ezekre keressük a te saját válaszaidat.

Kétféle programmal is készülök számotokra erről a témáról: az egyik egy online, nagyjából másfél-két órás interaktív beszélgetés augusztus 18-án, szerda este hét órától, amire szeretettel várok mindenkit, aki többet szeretne hallani a kapcsolatfüggés témaköréről, az árulkodó jelekről, az egészet kiváltó lelki reakciók okáról és megnyilvánulásáról. A másik program a héten vasárnap egy egész napos, intenzív minikurzus, amiben pedig arról lesz szó, hogyan tudod ezeket a generációsan hozott, hátráltató érzelmi mintákat magad mögött hagyni. Ez utóbbi augusztus 22-én, reggel 9.30-kor kezdődik és nagyjából 17 óráig fog tartani, a helyszíne most is az Astoria környéke lesz. Várlak nagy szeretettel akár egyik, akár másik, de ha tényleg valódi változást szeretnél az életedben, akkor mindkét programomra. További információért írj nekem privát üzenetet a kiskolibri.hu facebook oldalán, vagy akár kommentet ide.

 

  • Add Your Comment