Kamasz-„szelídítő” szülőtovábbképző

A kamasz állítólag szörnyű. Mondom állítólag. Mert zárkózott, szemtelen, dacos, undok, hisztis, lusta, flegma és összességében kibírhatatlan. Ezt hallom szinte mindig, amikor előkerül a téma. De mi van, ha mégsem így van? Mi lenne, ha egyszer nem lennénk hajlandóak ezeket a vádakat tényként kezelni, hanem adnánk annak egy esélyt, hogy bebizonyosodjon, nem igazak? Ha elindulnánk befelé és a saját nézőpontunk kaleidoszkópján tekerve egy fél fordulatot, máshonnan néznénk az egészet, ezzel esélyt adva arra, hogy a mi megváltozott hozzállásunk következtében az a büdös kamasz is egészen más színben pompázhasson? Megmondom, mi lenne: szeretetteljes kapcsolódás a napi harcok helyett.

Ide azonban magadon keresztül vezet az út. A program azoknak szól, akik szívesen  megnézik, milyen energiákat tettek eddig abba, hogy a kapcsolatukat építsék kamaszkorú gyerekükkel és hajlandóak meglátni azt is, amivel megakadályozták eddig, hogy úgy áramoljon a szeretet, ahogyan az mindenkinek jó lenne. Mert innen lehet elkezdeni új irányba építkezni.

A program során teljes mértékben tapasztalatból fogok beszélni. Jómagam life coach vagyok, a tudatos önismeret elkötelezett híve, kedvenc területem az interperszonális kapcsolatok. Két kamaszlányt nevelek egyedül hosszú évek óta, egyikük ADD-ben érintett (ez az ADHD ‘H’ nélkül, tehát hiperaktivitás nélküli figyelemzavar), szenzoros, a másik pedig egy folyamatosan álmodozó művészlélek. Zseniális, friss, üde, izgalmas, vibráló és csodálatos egyéniség mindkettő. Kanyargós és rögös volt az út, ami a mostani harmóniához vezetett, de leginkább önmagamon belül. Az ő kamaszkoruk tanított meg engem nemet mondani, de ugyanúgy jó érzéssel igent is, amikor annak van helye és ettől az időszaktól kaptam/kapom a legfantasztikusabb iránymutatást önmagam felé, amitől ma úgy tudok velük kapcsolódni, ahogyan mindig is vágytam rá. Nem véletlenül mondják, hogy a gyereked az egyik legnagyobb tükröd.

Ezen a „szülőtovábbképző” workshopon a gyakorlati oldalát fogjuk nézegetni a helyzetednek, mivel évek óta gyűjtögetem és tesztelgetem élesben azokat a sarokpontokat, amiken egy kamasz-szülő kapcsolat csúnyán el tud csúszni és azokat a őszinte, egyenes kommunikációs formákat, amik segítségével helyrehozható az, ami talán picit elkezdett félremenni. De itt nem csak a beszédről van szó, sőt! Ahhoz, hogy úgy menjen át az üzenet, ahogyan te szeretnéd, meg kell látnod, hogy milyen félelmek munkálkodnak benned, hiszen ha sunyin megbújik a háttérben, akkor bizony ő irányít. És fontos arról is tudnod, hogy a saját kommunikációd hogyan csapódik vajon le a másikban.

Ha úgy érzed, szeretnél tenni valamit azért, hogy közelebb kerülhessetek egymáshoz ebben a nehéz időszakban, hogy aztán bár más minőségű, de ugyanolyan mély lehessen a kapcsolatotok, mint kisgyermekkorban volt, akkor ez a program neked szól. Várlak szeretettel.

Ölelés:

Gyömbi