Nyisd ki a szemed!

 

Nem, ne csukd be a szemed, úgy nem tudsz olvasni. Nyitott szemmel képzeld el a következőket. Mondjuk, hogy van egy férjed; ha tényleg van és nagyon szereted, és minden jel szerint ő is nagyon szeret téged, akkor legyen ő a továbbiakban Férj. Ha nincs, vagy van, de minek, akkor képzelj el magadnak egy nagybetűs Férjet. Mondjuk, hogy összesen két és fél éve vagytok házasok, nagyon szereted, de az utóbbi időkben eltávolodtatok egymástól, amit te többször is jeleztél felé, kérted az együttműködését, hogy javítsátok meg a dolgot. Eredménytelenül. Megvan? Jó. Most képzeld el, hogy egyik este, nagy nehezen, harmadik rákérdezésre beismeri, hogy van valakije. Hogy beléd már nem szerelmes, hanem ebbe a másikba annál inkább. Ez is megvan? Fáj nagyon? Akkor nézzük tovább. Képzeld el, hogy néhány hete még azt hallottad tőle, hogy téged szeret a legjobban a világon és párterápiára jártatok. Képzeld el azt is, hogy mindez úgy történik, hogy van két gyereketek, akiknek ugyan nem édesapjuk, de közel hét éve együtt nevelitek őket. A gyerekek szeretik, bíznak benne. Közben te részmunkaidőben dolgozol és annyit keresel, amiből egy lakás bérleti díját és rezsijét nagyjából ki tudod fizetni. Mást már nem. Van a gyerekeknek egy édesapjuk is, aki hónap 30-án szokta utalni a havi gyerektartást. Ha utalja. Néha nem. Ja, és lakásod nincs, mert azt eladtad még az előző házasságodban, az abból maradt néhány milliót, ami másik lakáshoz már kevés volt, ebben a mostaniban elesküvőzted és elnászutaztad. Mondván, holtodiglan-holtomiglan, így nem volt benne a képletben, hogy kevesebb, mint három év múlva egyedüli családfenntartó leszel. Na, összeszorult már a gyomrod? Akkor jó helyen vagy.

Most pedig szintén nyitott szemmel képzeld el, hogy ebben a minden épelméjű ember szerint kilátástalan helyzetben egy napnyi taknyodon csúszás után már talpra is állsz. Nem azért, mert elkezdesz hazudni magadnak, nem azért, mert a hónod alá nyúl egy jótündér és megoldja minden gondod és nem is azért, mert rituálisan levágod az említett Férjről formált viaszbaba nemiszervét. Még csak nem is azért, mert feladod, vagy elkezdesz őrült erővel harcolni. Hanem azért, mert meglátod, mit csináltál.

Egyetlen pillanat alatt megérted, hogy mi a dolgod, miért kerültél ebbe a helyzetbe, hogyan hoztad létre magadnak azt, ami most van és milyen irányba mutat minden, de minden, ami jelen van az életedben. Itt és most.

Egy megmagyarázhatatlan és talán felfoghatatlan éleslátással, érzelmi megéléssel. Megvan az egész és már nem sajnálod az elveszített kapcsolatot, mert tudod, a szíved mélyéről biztosan tudod, hogy semmi mást nem vesztettél el, csak egy illúziót. És te már soha többet nem akarsz illúzióban élni, még akkor sem, ha ez történetesen egy egész kellemesnek tűnő illúzió volt. De nem volt igaz és te a jövőben már csak az igazságra vagy kíváncsi.

Á, hallak ám! Azt mondod, ez baromság? Szíved joga. Az enyém meg az, hogy elmeséljem neked, ha érdekel, hogyan láttam ezt meg én a saját életemben és hogyan láthatod meg te is a tiedben, ha nyitott vagy tanulni. Ha kíváncsi vagy, tarts velem. Izgi lesz, azt garantálom.